3. august 2013

Fiskekakens historie

 

 

Fiskekaker er en av de få matrettene vi spiser i dag som har norsk opprinnelse. Med vår lange kystlinje har fisk bestandig vært en viktig del av kostholdet vårt. Mennene dro på havet og fisket, og konene ventet hjemme på fangsten, som ble tilberedt på mange ulike måter. Det ble spist mye fersk fisk, noe ble røkt og gravet, eller saltet, for å øke holdbarheten. I tillegg ble fiskefilet banket for å lage fiskekaker og annen fiskemat.

 

De gode oppskriftene på hjemmelagde fiskekaker gikk fra mor til datter gjennom generasjoner. Det var naturligvis mange ulike varianter og resepter, men felles for dem alle var fiskefilet, melk, smør og krydder. Både salt og litt stivelse, f.eks. i form av potetmel, må til for å binde fiskefarsen, ellers går den i oppløsning. Akkurat slik lages Lofoten Hjemmelagde fiskekaker i dag, med kun seks naturlige ingredienser: fersk hysefilet, melk, meierismør, fersk løk, potetmel og muskat.

Remulade bildet

På 60-70 tallet begynte mange kvinner å gå ut i jobb i den vestlige verden, og det utløste et behov for ferdigpakket mat. Samtidig kom det kjøledisker i butikkene som ga økte muligheter for industriell ferskvare produksjon. Med dette så vi starten på fiskekakefabrikker langs kysten over hele landet. Det var en gang mange bedrifter som drev med fiskekakeproduksjon, men etter som dagligvarekjedene har blitt færre har det også skjedd en konsolidering og sammenslåing i bransjen.

Men fiskekaker er og blir noe av det norskeste du kan nyte.

Bookmark and Share